Ruptura amb l’Estat i el capitalisme.

HuelgaEl Govern espanyol, presidit en majoria absoluta pel Partit Popular, ha imposat a la classe treballadora la Reforma Laboral més agressiva de la restauració Borbònica i democràtica. Els seus punts estrella són l’abaratiment de l’acomiadament i l’augment de les causes a justificar per l’empresariat per a què sigui procedent. Així mateix, utilitzant el seu intencionat llenguatge, “flexibilitza” les relacions laborals. O sigui, permet a l’empresari despenjar-se del conveni per tal d’adaptar la jornada i el salari als seus interessos. L’objectiu no declarat d’aquesta Reforma és la de ser una eina legal per explotar encara més als treballadors i treballadores. Una manera, utilitzant l’argot econòmic imperant, de fer més competitiva la nostra economia, de fer-la més atractiva als inversors. La Reforma Laboral del PP complementa la passada del PSOE i segueix la línia traçada pels poders neoliberals que presideixen les institucions econòmiques globals (FMI i BM), europees (BCE i Comissió Europea) i espanyoles (Banc d’Espanya).

Aquesta nova conjuntura de crisi, està essent aprofitada per exercir l’ofensiva més descarada i regressiva contra els nostres drets. Hem de recordar que durant aquests anys de crisi s’han aprovat una sèrie de lleis i mesures per tal de desmantellar els drets socials: com una reforma del sistema de pensions que redueix el seu import i augmenta els anys de cotització, un acord sobre contenció salarial (més bé de reducció salarial) al qual arribaren la patronal i els sindicats “verticals” CCOO i UGT i les constants retallades en educació, sanitat i assistència social.

Ens encaminam a una altra etapa capitalista, d’estructura global, on la punta de llança econòmica serà l’especulació financera. Una economia ultra-competitiva, en recerca del màxim benefici, costi el que costi, on les persones serem simples productes o eines al servei de l’acumulació de doblers.

Davant aquest gris panorama, què fer? Des del col·lectiu Arrels (igual que el moviment llibertari i els diferents moviments socials que lluiten des de fa molts anys contra l’Estat i el capitalisme) tenim molt clar que només a través de l’auto-organització, l’autogestió i l’acció directa podrem plantar cara a l’ofensiva capitalista i plantejar alternatives per cercar camins més justs a l’economia basada en l’explotació i a la política basada en l’autoritat i el maquiavel·lisme. Així, des d’aquests postulats mai defensarem el tòtem ara idolatrat per l’esquerra: l’Estat del Benestar.

Els orígens de l’Estat del Benestar provenen del “crack” del 29 als Estats Units d’Amèrica i posteriorment del panorama apocalíptic que hi havia a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Aquesta construcció política i econòmica va ser la manera més intel·ligent de contenir al moviment obrer revolucionari -que en aquells anys suposava una seriosa amenaça al capitalisme- i a la vegada integrar-lo per tal de crear el que posteriorment es coneixerà com la societat de consum. Aquesta passada conjuntura ens ha portat a conèixer uns estats d’abundància i de comoditats mai coneguts per la humanitat. Tot una fita, aconseguida però, degut a l’explotació més brutal també coneguda de l’anomenat Tercer Món i dels recursos naturals. A més, a tota aquesta taca negra (amb molta presència de petroli) s’hi ha d’afegir la construcció d’una societat totalment alienada, on el poble va adquirir els valors de la burgesia per tornar-se més individualista, egoista i depenent del paraigües estatal.

En la nostra presentació hi vam incloure una xerrada sobre la lluita del moviment obrer a Mallorca, perquè trobam que del passat més recent tenim molt a aprendre: dels errors i virtuts dels nostres avantpassats. Aquells homes i dones que de manera massiva es van organitzar per fer front al capitalisme industrial d’aquells anys, anhelaven una societat sense explotació, basada en la cooperació, la solidaritat i la justícia. Aquí, a l’Estat espanyol, tenim el gran referent de la lluita de la CNT, el sindicat anarquista fundat l’any 1910 a Barcelona. Un sindicat que ha pogut resistir les embranzides de la història i mantenir-se ferm en els seus principis i ideals.

S’ha acabat la somnolència i la por. Ens hem d’organitzar ja, des de l’horitzontalitat, tenint l’assemblea com a eina de decisió i gestió; i des de l’autogestió, per ser independents i ja des de la base construir la nova societat d’una manera coherent.

Fa poc ens va visitar l’activista Enric Duran per explicar-nos el projecte revolucionari de la Cooperativa Integral Catalana, tot un exemple actual de lluita i alternativa al capitalisme i a l’Estat; de construcció d’una societat lliure, responsable, justa i ecològica.

L’emancipació dels treballadors serà obra dels mateixos treballadors o no serà!
Anuncis

One thought on “Ruptura amb l’Estat i el capitalisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s