Grups Autònoms. Una crònica armada de la transacció democràtica

Grups autònomsPresentació del llibre “Grups autònoms. Una crònica armada de la Transacció democràtica”(Editorial: El Lokal, Barcelona, 2013) a càrrec del seu autor, Joni D.

Dissabte dia 15 de juny a les 19:00 hores a la sala SACMA.                                 

  

A finals del franquisme apareixia a l’Estat espanyol el que es coneixeria com la lluita autònoma: moviments d’obrers no adscrits a cap organització que lluitaven a la vegada contra el règim franquista i el capitalisme que els explotava. D’aquest moviment heterogeni i influenciats per les cendres del maig del 68 francès i per l’explosió de la contracultura, sorgirien els grups d’agitació armada coneguts com autònoms.

Aquests grups seguirien l’estela deixada pel MIL (Moviment Ibèric d’Alliberament), on actuava Salvador Puig Antich i els posteriors GARI (Grups d’Acció Revolucionària Internacionalista). Una nova fornada de joves llibertaris apostaria per l’acció violenta espontània contra la mentida de la Transició Democràtica, fins que el nou règim els reprimiria brutalment forçant-los a la total desaparició a mitjans dels anys 80.

  • L’autor del llibre, Joni D., a través de 15 entrevistes a alguns dels protagonistes ens rememora una època i una lluita silenciada i manipulada per la historiografia oficial que havia de construir la Transició, que com expressa el títol del llibre més bé va ser una Transacció: Uns canvis de vestidures i maneres per seguir perpetuant la construcció social i política del franquisme.
Enllaç
  1. Entrevista a Joni D

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s