De l’espai no te’n refies mai: Reflexions entorn de la gentrificació»

Dissabte dia 13 de desembre, a la sala Sacma, a partir de les 19h.

GentrificacióEn aquests darrers anys hi ha hagut nombrosos canvis i remodelacions als espais urbans, especialment quan el sòl i l’habitatge s’han convertit en simples mercaderies amb les quals es pot especular. Així mateix, cada vegada més els espais públics -carrers, places i passeigs- es van convertint en espais reservats al consum, mentre les relacions humanes i el joc van perdent terreny i fins i tot s’han de regular mitjançant normatives cíviques. Davant això, podria passar que en un futur els nostres pobles i ciutats no siguin espais de convivència, sinó simples decorats d’unes noves grans superfícies comercials. Per exemple, el cas de Barcelona, -la millor botiga del món- on molta gent s’ha posat en peu de guerra contra la mercantilització dels seus barris, és tot un paradigma. Un cas que poc a poc va passant a Ciutat i que a la llarga, amb el turisme com a arma de doble fil, podria abastar a tota Mallorca. Per això, convé ja posar-nos al dia sobre aquesta nova definició (gentrificació) que ja comença a ser tan coneguda a moltes grans ciutats.

Així, el pròxim dissabte dia 13 de desembre l’antropòleg social de la UIB Marc Morell realitzarà la conferència «De l’espai no te’n refies mai: Reflexions entorn de la gentrificació». L’acte tendrà lloc a la sala Sacma a partir de les 19h i està organitzat pel col·lectiu Arrels.

En Marc Morell és un antropòleg social, també format en història i política internacional turística, que es guanya la vida exercint de professor interí per a la Conselleria d’Educació i la gaudeix fent de professor associat a la Universitat de les Illes Balears on investiga i publica sobre aspectes relacionats amb la formació de classe i les lluites col·lectives per l’espai urbà. Ha realitzat treballs de camp a Mallorca, Catalunya i Malta i participa activament a varis grups de recerca d’àmbit

local, nacional i internacional. Per a més informació sobre les seves activitats acadèmiques no dubteu en furgar per la xarxa.

De les seves publicacions més recents hi destaquen «When space draws the line on class»; «El trabajo de la gentrificación. Un bosquejo en torno a la formación de un sujeto histórico urbano»; «De l’espai no et refies mai: Treball urbà i formació/lluita de classe»; «Playing snakes and ladders in Ciutat de Mallorca: An ethnographic approach to the neighbourhood scale» (amb J Franquesa com a 2n autor); «Working class heritage without the working class. Ethnography on gentrification in Ciutat (Mallorca)»; i «Ġebla and the Maltese grumbling civil society. An ethnographic inquiry on neoliberal gentrification».

Enllaços d’interès

GEA La Corrala

Left hand rotation

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s