Realitat o ficció de Bakunin.

Dijous dia 18 de desembre a les 20:30 a la papereria Bakunin shop (Passeig Ferrocarril, 68) . Acte organitzat pel col·lectiu Arrels.

El 8 de maig d’aquest anyRealitat o ficció de Bakunin que ja apunta a la seva fi, es varen complir 200 anys del naixement de Mikhaïl Bakunin (Rússia, 1814), un dels principals teòrics de l’anarquisme i l’ateisme. El seu llegat escrit però, fou més bé escàs i desordenat, ja que ell principalment va ser un home d’acció. Va participar activament en les revolucions que sacsejaren Europa durant els anys 1848 i 1849, per la qual cosa va ser perseguit i empresonat durant 7 anys a la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau de Sant Petersburg. Desterrat a Sibèria, va poder fugir passant primer pel Japó i Amèrica, per finalment passar a Anglaterra i posteriorment instal·lar-se definitivament a Suïssa. Durant aquells darrers anys a Europa, juntament amb Marx, fou un dels grans animadors de la Primera Internacional. Representà a la corrent antiautoritària que s’enfrontà a les tesis estatistes de Marx i Engels, fins que fou expulsat per aquests darrers.

Ara, quan el neoliberalisme ha decretat la fi de la història i gran part de l’anomenada esquerra ha acceptat les regles de joc del capitalisme, recuperar el pensament de Bakunin és una manera d’aprendre dels grans errors històrics de l’esquerra (les dictadures roges) i d’afrontar el futur amb arguments tan vigents com aquests: «Llibertat sense socialisme és privilegi e injustícia; Socialisme sense llibertat és esclavitud i brutalitat»
Ignasi de Llorens (Barcelona, 1957) és professor d’història i filosofia. Des de fa tres anys exerceix a l’institut Mossèn Alcover de Manacor. Sempre vinculat al moviment llibertari, ha estat membre de l’Ateneu Llibertari Estel Negre de Ciutat, director de la revista Polémica de Barcelona i autor del llibre «El Último verano soviético», entre altres treballs.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s