«Los Municipios Libres. Ante las puertas de la Anarquia.»

El pròxim divendCartell Xerrada Municipios Libresres dia 20 de novembre es presentarà el llibre «Los Municipios Libres. Ante las puertas de la Anarquía» de Federico Urales. Editat per Calumnia edicions projecte autogestionat que va sorgir a finals del 2011. L’acte, organitzat pel col·lectiu Arrels, tendrà lloc a l’Espai na Camel·la de Manacor i començarà a partir de les 20:00.

Federico Urales pretén amb aquest text breu i directe abordar els problemes pràctics de la societat llibertària. En Los Municipios Libres, es sintetitzen algunes de les principals aportacions de l’ideal d’anarquia dels anys trenta del segle passat. La societat lliure, sense autoritat i sense imposicions que imagina l’autor es materialitza en el municipi, no com a entitat política i legislativa sinó com a meta en si mateix, com la plasmació en local i en el més proper de l’anomenat del comunisme llibertari. Una suggerent reflexió per als temps que corren.

Joan Montseny (signava com a Federico Urales) va néixer a Reus en el 1864. Anarquista, sindicalista i mestre. En 1881 es va casar amb Teresa Mañé (Soledad Gustavo). Va ser detingut l’any 1896 en el cèlebre Procés de Montjuïc i deportat a Londres.

En 1897 va tornar a Madrid i va ingresar de redactor a El Progreso, al 1898 va fundar les revistes La Revista Blanca i Tierra y Libertad. En 1905 es va traslladar a Barcelona, on va escriure novel·les populars (col·leccions La Novela Libre) i La Novela Ideal), va reprendre la publicació de la Revista Blanca i va fundar el setmanari El Lluitador.

Urales després de la caiguda de Barcelona va marxar a Montpeller i a París, d’on va fugir a Salon pour Vergt davant l’avanç alemany, on va morir el 12 de març del 1942.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s